Single Blog

Sla de eerste valkuil over. Durf samen te dromen.

Durf samen te dromen
Samen dromen, het gebeurt weinig in organisaties. Wie durft? Of komt op het idee? Maar wie heeft geen droom of ambitie?
Een ambitie begint bij een manager en vloeit in een plan met cijfers, strategie en middelen de organisatie in via het scherm of papier. Hier en daar fronsen medewerkers de wenkbrauwen vanwege vragen, twijfels of weerstand. Nergens gaan ogen glanzen, verschijnt een lach op het gezicht. Geen hart dat sneller klopt. Maar is dat niet wat dromen en ambities juist teweegbrengen?

De situatie
Een van mijn klanten is een industrieel bedrijf. Toen ik hen ontmoette werkten de twee directeuren al ruim anderhalf jaar keihard aan hun ambitie maar de 35 medewerkers helemaal niet. En dat begrepen de directeuren niet. Op papier en intranet konden medewerkers de ambitie lezen. Daarna veranderden werkwijze, systeem en aansturing. Er kwamen nieuwe diensten bij. En nieuwe mensen. Met veel geploeter, vooral van de directie, steeg de omzet. Maar faalkosten en ziekteverzuim daalden niet. De beoogde betere kwaliteit dienstverlening bleef uit, evenals hogere klanttevredenheid. Wat nu? Nog harder werken? Ze hadden al zoveel op hun bordje. Eigenlijk waren ze best moe. En sliepen al tijden niet lekker.

Inderdaad bleken weinig medewerkers mij de bedrijfsambitie te kunnen vertellen. Een aantal wist dat er een ambitie was maar kende de inhoud niet. Anderen wisten het niet, boeide het niet en deden gewoon hun werk. Alleen een verkoopmedewerkster en een monteur kenden de ambitie helemaal en deden hun best die te relateren aan hun werk.

In menig bedrijf wordt de ambitie via papier of scherm wereldkundig gemaakt. Logisch, vanuit de bedenkers. Niet vanuit de ontvangers, de medewerkers. Die hebben vragen, twijfels, weerstand. En moeten zich een voorstelling kunnen maken van de ambitie en weten wat het concreet betekent voor hun werk. Hoe kunnen ze anders medewerkerschap nemen? Een ambitie moet van papier of scherm afkomen, gaan leven. Bruisen.

Oplossing
Hoe zorg je dat de ambitie gaat leven en bruisen? In een bijeenkomst, live, face-to-face. Waar mensen uitleg krijgen, vragen kunnen stellen, weerstand kunnen uiten. Vorm en inhoud gaan samen. Dus geen saaie suffe powerpoint-presentie met onderuitgezakt hangende medewerkers.

Op basis van mijn advies deden de twee directeuren het als volgt.
Op een nieuwe locatie vertelden ze hun droom en hoe ze het voor zich zagen. Op een paar sheets de noodzakelijke informatie, de rest dialoog. Er kwamen vragen. En weerstand. Sommige medewerkers hadden er weinig vertrouwen in. Zoveel omzet erbij? Dat kon onmogelijk in zo’n kort tijdsbestek. Hoe dan in hemelsnaam? De directie legde rustig uit, stelde vragen en realiseerde zich dat ze nog wat uit te werken hadden. Daarna vroegen ze medewerkers via een balspel naar hún droom of ambitie. Dat leverde verbluffende ambities, verrassende dromen en relevante informatie op. En mogelijkheden om persoonlijke dromen en ambities te combineren met de bedrijfsambitie. Door de speelse vorm durfden medewerkers hun droom te uiten. De een bloedserieus, de ander wat onwennig in grapvorm met serieuze ondertoon. Het stof dat alle geuite dromen en ambities deed opwaaien, is inmiddels al lang gedaald. En concreet handen en voeten gegeven. Een aantal medewerkers zijn van functie veranderd. Sommigen zijn horizontaal doorgeschoven, anderen verticaal, maar niet allemaal hogerop. Sommigen wilden zich liever verdiepen en verbreden als expert dan een zwaardere leidinggevende functie. Een aantal medewerkers zijn een ontwikkelingstraject ingegaan en vervullen nu met glans kritische succesfuncties. Samen durven dromen is een kunst en verandert ambities in feiten.

Samen dromen is een manier waarmee uw ambitie onder medewerkers gaat leven. Maar er zijn meer manieren. Meer weten? Neem even contact op via info@spiegellicht.nl

Comments (0)

Copyright 2018 - Laura van Gorcum SPIEGELLICHT